Miks Latvis

Search

Barselona – IMAX Port Vell

Beidzot esmu ķēries pie Barselonas interesanto lietu aprakstīšanas. Domāju, ka atklāšu dažādus faktus un iespaidus pilnīgi nejaušā secībā, un kādā citā reizē veikšu, kādu apkopojošo ierakstu.

Pabiju Barselonas IMAX kinoteātrī. Vienkārši runājot tas ir tas pats kinoteātris tikai ar lielāku ekrānu. Taču ir viens knifs, filmas, kas tur tiek rādītas ir filmētas uz daudz lielākas kino lentes un rādītas uz daudz lielāka ekrāna. Tālāk īsumā par to, kas ir IMAX. Sākšu ar tehniskiem sīkumiem, lai jūs varētu saprast manu sajūsmu ieraksta beigās.

Kopā pasaulē ir 280 šādi kinoteātri, no kuriem 100 atrodas ārpus ASV. Mums tuvākie IMAX ja nemaldos ir gan Berlīnē, gan Maskavā. Ja pieņemam, ka lidmašīnas biļetes nopērkam laicīgi, varam par 30-40 Ls aizlidot uz Berlīni un vakarā atpakaļ, un dienas atlikušo daļu izmantot nelietderīgi graužot popkornu un dzerot kolu iekš kinoteātra.

Lente
Ja parasti mēs skatāmies filmas, kas filmētas ar 35 mm kino lenti (kadra lielums ir ļoti aptuveni 2 reiz 2 centimetri), tad IMAX gadījumā filmēts ir uz 70 mm lentes (kadra izmērs aptuveni 7 reiz 5 centimetri). Šeit shēma. Attēlu, kas ir uz lentes nepieciešams palielināt gandrīz 590 reizes, lai iegūtu to, ko redzam uz baltā ekrāna.

Skaņa
Tiek veikts uz atsevišķas 35 mm magnetizētas filmas. Skaņa tiek ierakstīta 6 skaņas kanālos. Skaņa tiek atskaņota no 44 skandām, 16 pastiprinātāju kopējā jauda ir 12000 vati.

Projektors
Sver 1,8 tonnas, un tehniķiem ir jāvalkā īpašs aizsargtērps, lai nomainītu ksenona lampu, kurā gāze ir iepildīta zem 25 atmosfēru spiediena. 15000 vatu lampas spožums ir pietiekams, lai to redzētu no zemes, tad ja tas tiktu darbināts no mēness.

Ekrāns

Attēls izsaka visu. Ekrāns pārklāts ar sudrabainu pārklājumu, labākam attēla spilgtumam. IMAX var būt līdz pat 25 metriem augsts ekrāns (redzam balto cilvēciņu mērogam?). Barselonā ekrāns bija 21 metru augsts. Tam priekšā var nolaist milzīgu baltu mehānisku kupolu, ar vēl lielāku ekrānu.

Kupolotie Imaxi saucas IMAX DOME, vai arī par OMNIMAX. Ja parastā ekrāna laukums ir aptuveni 600 kvadrātmetri, tad omnimax gadījumā tie ir jau 900 kvadrātmetri. Bildē zemāk, mēs varam redzēt, kā tas izskatās shematiski.

Manas izjūtas

ekrans.PNGIMAX sauklis: “Redzi vairāk, dzirdi vairāk, sajūti vairāk!” Ticiet man es sajutu. Vienkārši fantastiski! Es pabiju uz filmu, kas tika rādīta OMNIMAX. Filma bija par cilvēkiem, kas lec ar izpletņiem no dažādām bīstamām vietām un turklāt taisa šādus tādus trikus. Un filmas laikā jutos tā itkā pats būtu pāris reizes izlecis ar izpletni.

Sajūtas ir tādas, ka tev liekas, ka izkritīsi no krēsla, jo nākamā sēdekļu rinda ir tev pie kājām tātad nekas neaizsedz skatu līdz pat pašai lejai. Lidojot ar helikopteri pāri kraujām rodas ļoti savādas sajūtas, patiesi tiec ierauts filmā. Tu sēdi un vienlaikus kusties līdzi filmā notiekošajam. Skandas, kas izvietotas tieši aiz ekrāna, radīja iespaidu, ka skaņa nāk no katra konkrētā cilvēka. Ļoti precīza skaņa, pat klusākās filmas epizodēs.

Visu filmas laiku redzēt vari tikai filmas darbību, kas netraucē skatam, sēdēju turklāt centrā un mana vienīgā iespēja redzēt ekrāna robežas bija sparīgi grozot galvu. Tātad tu sēdi un skaties un redzi tikai filmu. Es nepārspīlēju. Tiešām jocīgas izjūtas. Tagad kad pabiju atkal mūsu parastajā kinoteātrī, ekrāns likās tāds ierasti mazs nu galīgi nekas īpašs.

Šī nu ir viena no lietām, kas katram jāizbauda pašam.

Starplaikā starp filmām es paspēju arī nofilmēt, kā tas izskatās. Kvalitāte nav nekāda High Definition, bet kaut kāda nojausma ceru, ka radīsies. Mans video zemāk. Kā jau redzat melnās malas, jeb ekrāna robežas nav tik viegli ieraudzīt. Nepieciešama pamatīga galvas grozīšana.

[flash http://www.youtube.com/watch?v=4DpfL1-zW5Y]

Vēlu veiksmi un iesaku visiem izmantot dzīvē iespēju un noskatīties kādu filmu IMAX, vai vēl labāk OMNIMAX. Ja esat jau bijuši, tad padalieties emocijās :)

15 Responses

  1. wow, izskatās iespaidīgi. Kaut kad būs jāsaņemās un jāaizbrauc uz šādu kino. Ņēmu talkā googles tanti un kā izrādās tād tuvākais IMAX kino teātris man ir stundas brauciena attālumā.

  2. Nu nez. No IMAX labumiem man patīk 3D filmas, kas tiek skatītas ar polarizētajām brillēm. Par DOME ķinīšiem – pagājušajā vasarā noskatījos supermenu iekš viena no IMAX DOME ķinīšiem. Varbūt dokumentālajām filmām (izpletņlēcējiem, jūras dzīvei, utt.) ir ok, bet action filmai diez kas nav – baigā galvas grozīšana. Tehnoloģija jau protams iespaidīga, bet rezultāts – ne pārāk komfortabls.

  3. wannabe: nebija dārgi 7-10 eiro laikam, 7 par vienu filmu, 10 ja pērk biļeti par divām filmām
    bao: nu par tiem izpletņlēcējiem bija arī ekšons, bija labi, nepierasti protams, tā galvas grozīšana varētu būt atkarīga no vietas kur sēdi? nezinu, es grozīju galvu, bet ne pārāk traki :)

  4. Esmu bijis uz IMAX, bet personīgi uz mani tas nekādu iespaidu neatstāja. Varbūt nav tik būtisks tehniskais izpildījums, bet saturs un paša cilvēka fantāzijas.

  5. Makaronz: nebija dārgi, precīzu cenu neatceros varētu būt kādi 7 eiro, vai nedaudz vairāk. Viņiem ir arī biļete dod iespēju noskatīties divas filmas, tā sanāk daudz lētāk.

  6. biju! nu ljoti iespaidiigi.. bija filma par alpiem – par kalnos kaapshanu.. apmeeram 40min gara! tik tieshaam ejot araa jutos kaa bijis tur blakaam un arii kaapis! paldies ka ieteici! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *